Sverige vs. Norge.

Idag ska vi ägna lite tid åt studenter / russ som det heter på norska.
I Norge har man Russ, det är som student, men man firar på ett heeeeelt annorlunda sätt här.
Förra torsdagen(inte den som var utan den innan) drog russens firande igång. Dom går fortfarande i skolan, men har inte lika mkt precis då, som jag har fattat det. Det är en HEL MÅNAD FULL MED FEST. De har röda,gröna,svarta,blå eller vita "bygg byxor", ni vet sådana som ser ut som snickar byxor. På dessa är det en massa grejjer som hänger och klistermärken och avtryck osv. De får mer sådant ju mer utmaningar de antar. De ska kidnappa mindre ungdommar och skojja med dem. De har Russ bildar, altså mini-bussar som oftast är röda(de röda russen är de vanligaste) och dessa kör de runt med och har sig. Kläderna de har förutom byxerna är Norge tröjjor och fleece i början iaf och ja en massa Norge saker. De delar ut "russkort" till varandra och mycket till barn som alltid är ivriga. Det är som visitkort fast på skojj och det står ironiska/humoristiska saker på de. Barn brukar alltid tävla vem som får flest. 17.maj. är Norges national dag här firar de otroligt stort och dagen efter ska russen ha examen(förklarat i de första inläggen om Sverige vs.Norge) , så det gäller att ta det lungan för dem då;)
I Sverige har vi ju student skivor, inte riktigt samma sak, men i Sverige är själva utgången mycket större, tror inte de har ngt sådant i Norge. Tror inte jag behöver förklara hur Sveriges student brukar se ut, de flesta vet det va?

Jag tycker det verkar roligt med att vara Russ, men det kostar på sig otroligt mycket, över 100 000kr. Jag vet inte vilket jag helst skulle vilja vara, vilken skulle DU vilja vara helst?







:)











Russen drar också på de stora Russ festerna/festivalerna runt omkring i Norge, men man måste vara tidigt ute för biljetter!
fÖRRA ÅRET var det några som på den stora russbussen ovan(svarta) hade hyrt Metallicas stero anlägg, tror nästan det var dessa`?
Som russ är det också viktigt med sponsorer så de har råd till allt till bussen.


Ciao!♥

Kommentarer

Kommentera här - Välj dina ord väl!

Ditt namn:
Varit här förr?

Din E-postadress: (publiceras ej)

Glöm inte skriva in din bloggadress!

Din kommentar:

Trackback
RSS 2.0